Застрахователни проблеми за германските лекари

Болници и лекари в Германия срещат големи трудности в набавянето на застраховка „професионална отговорност“, алармират от германската асоциация на застрахователните брокери.
Особено големи проблеми имат специалистите по гинекология, генетика и хирурзите.
„Броят на застрахователите, които застраховат рисковете в определени професии е намалял значително, особено от началото на 2012 година“, посочва мениджърът на най-големия брокер в Германия Aon.
Някои компании изцяло са напуснали тази сфера, а малкото останали подбират много внимателно клиентите си, тъй като исковете от пациенти, свързани с лекарски дейности по време на бременност или раждане са станали по-скъпи от преди.
В такава ситуация болниците и лекарите може да се окажат принудени да плащат многократно по-големи суми за застраховка, посочват брокерите. Това се случило с АГ клиника във Франкония, където работят 33-ма доктори, включително гинеколози и специалисти по генетика. През лятото застрахователната компания на болницата R+V Versicherung решила да прекрати застраховката, тъй като не искала да се ангажира с някои от рисковете, свързани с услуги, предлагани от болницата. Здравното заведение обаче нямало никаква готовност да реорганизира дейността си и да спре да предлага рисковите услуги, така че било принудено да търси друг застраховател, макар на по-висока цена. Но тъй като рисковете по някои дейности били на практика неизчислими, никой застраховател не се съгласявал да ги застрахова. Преди прекратяването болницата плащала премия от 20 000 евро годишно, но след това се оказало, че не може да се намери застраховка на същата цена. Получили отказ и от пазарния лидер Allianz. От компанията им отговорили, че дори да се съгласят да ги застраховат, премията ще е поне 140 000 евро. Накрая се намерил базиран в Австрия застраховател, част от Vienna Insurance Group, който поискал 70 000 евро за търсеното покритие.
„Много е неприятно за всички засегнати, когато застрахователите просто решат да излязат от бизнеса, вместо да увеличат премиите“, обяснява шефът на германската асоциация на застрахователните брокери Петер Веселхьофт.

  Онлайн услуги
x