Слепи шофьори карат кола на „Гугъл”

Технологичната компания „Гугъл” достигна нова повратна точка в разработките си, след като качи сляп шофьор да управлява революционния автомобил на компанията, който се шофира сам, писа в. „Дейли мейл”.

Проектът за кола безшофьор бе обявен през октомври 2010 г. и оттогава „Гугъл” активно работи по направата й. Прототипът вече е готов и през последните месеци се тества активно. След над 200 000 мили изпитания създателите на революционната кола решили, че са готови да преминат на следващо ниво изпитания – като качат зад волана жив човек, който освен че няма книжка и не може да шофира, е сляп. При такива условия колата показва дали наистина може да се управлява сама, без човешка помощ.

В експеримента участва американецът Стив Меън от Калифорния. Той се качва в модифицираната от „Гугъл” Toyota Prius, за да извърши ежедневните си задължения – да си купи чипс и да вземе дрехите от химическо чистене. За нормален човек това са елементарни дейности, но за такива като Меън, който е на 95 % сляп, това може да е огромно предизвикателство, ако нямат придружител.

Заедно с Меън в колата се качват и служители на „Гугъл”, както и местен полицай (който да защити шофьора, в случай че колегите му искат да го глобят за шофиране без книжка), но никой от тях не участва в управлението. Вместо това, четиримата пътници си говорят спокойно, докато колата ги отвежда до предварително зададена дестинация. В края на пътуването Меън заявява: „Хайде, момчета, махайте се. Трябва да отида до няколко места”.

Макар пред пускането на безпилотни коли по улиците да предстоят още тестове, от „Гугъл” са много ентусиазирани от постижението си. Ето и видеото от експеримента тук.

 

  Онлайн услуги
x