Най-неприятните такси на авиокомпаниите

airlines-baggage-feesЛетенето със самолет днес може да ни излезе по-евтино от всякога, но може и да стане далеч по-скъпо от предвиденото заради множеството допълнителни такси, вземани от авиокомпаниите. Британският в. „Дейли телеграф“ прави списък с някои от най-неприятните такси, които поякога достигат колосални размери.

Багаж на борда

Wizz Air стана първата европейска авиокомпания, която събира такса за превозването на ръчен багаж на борда на самолета. Чантите с размер над 42х32х25 см се таксуват по 10 евро, като те трябва да са не по-големи от 56х45х25 см. Но американски авиокомпании вземат далеч по-солени такси за подобни услуги. Нискобюджетната Frontier Airlines обяви този месец, че превозването на чанта на борда ще струва 25 долара, ако се плати предварително онлайн, и цели 100 долара, ако се заяви на летището. Друга компания – Spirit Airlines – взема 40 долара за чанта при предварителна резервация и 100 долара на летището.

Регистриран багаж

Ryanair е начело на списъка по скъп регистриран багаж, като таксата за чанта от 15 килограма е 35 британски лири пред летния сезон. За 20-килограмов куфар се плаща 45 лири, а ако това се заяви чак на летището, цената достига 140 лири. В САЩ Spirit отново е най-скъпата. 30 долара е таксата за първи куфар, чекиран онлайн, и 100 долара, ако е чекиран на летището.

Свръхбагаж

Ако ръчният ви багаж е по-тежък от максималното посочено от компанията тегло, таксите набъбват още повече и цената на багажа може да надвиши тази на полета. Компанията Monarch таксува тежкия багаж с 50 британски лири, а Ryanair взема 140 лири, ако ръчният багаж е по-тежък от 10 килограма и с размери, надвишаващи 55х40х20 см.

Тежък чекиран багаж

Таксите за свръхбагаж обикновено са на килограм. Ryanair взема по 10 лири отгоре на всеки допълнителен килограм, Jet2 таксува по 10 бири, а easyJet глобява със 7 лири. FlybBe има твърда такса от 50 лири, British Airways – 40 лири. Рекордът в това отношение обаче е на American Airlines – 450 долара за куфар с тегло, по-голямо от 32 килограма.

Друг багаж

Летенето с музикални инструменти и спортна екипировка също не е евтино. 50 лири е таксата на Ryanair, 27 вземат в easyJet, 25-35 лири с Monarch. Американската Spirit таксува по 75 долара, а за сърф таксата е 100 долара. Също така Ryanair таксува 30 лири за превозване на бебе на борда, easyJet взема 20 лири, а AerLingus – 19 лири. Повечето компании не превозват домашни любимци, но американската Delta се съгласява да го прави срещу внушителните 200 долара.

Административни такси

Те са сред най-досадните и най-неразбираемите. Така например ако пътувате сами, с easyJet е най-неизгодно, тъй като взема 10 лири административна такса за резервация. Ако в същата резервация има повече хора, таксата не се променя. AerLingus и Ryanair начисляват  такса от 7 лири на човек на полет. FlyBe взема 8 лири такса транзакция за плащането на резервацита, плюс още 5 лири, ако се плаща с кредитна карта.

Такса за преиздаване на бордна карта

Миналата година британка се оплака, че Ryanair я таксували с 300 евро, за да й принтират бордната карта преди полет от Аликанте до Бристол. Тази година таксата за тази услуга е вдигата на 350 евро. Таксите за промяна на име пък достигат 110 лири на пътник при Ryanair, 80 лири при AerLingus и 35 лири при easyJet.

Храна и напитки

Праучване на компанията  Travelsupermarket наскоро показа, че средната надценка, която авиокомпаниите слагат на продуктите, продавани в самолета, е около 2355 % в сравнение с цените в супермаркета. AerLingus е една от най-скъпите компании в това отношение – сандвич с чипс и шоколадче струва 31 британски лири.

Други интересни такси са тази от 25 долара, събирана за възглавница и одеяло от американската Allegiant Air, такса от 160 долара за избор на място при United Airlines, и 100 лири „кислородна такса“ – за пътници, които имат нужда да пътуват с кислородна маска. Наскоро една авиокомпания от Самоа започна да слага такси и за теглото на самите пътници, а Ryanair обмисля идеята да взема по 1 лира за посещение на тоалетната.

  Онлайн услуги
x