Най-богатите хора във Великобритания

Въпреки икономическата криза в Европа, най-богатите хора продължават да увеличават състоянието си и да се множат. Това става ясно от последната класация на в. „Сънди таймс“ на 1000 най-богати хора във Великобритания за 2012 г.

Новините в класацията са, че милиардерите стават все повече. Тази година са преброени рекордните 77 – с двама повече от предишния рекорд от 2008 г., когато са били 75 на брой. Общото състояние на 1000-та най богати хора в страната също расте с 4,7 % до нов рекорд от 414,26 милиарда лири. Предишният рекорд отново е от 2008 г., когато е бил 412,85 милиарда лири. Увеличила се и границата за влизане в престижния топ 1000 – от 70 милиона на 72 милиона лири.

На челна позиция продължава да е индиецът Лакшми Митал, въпреки че през последната година той изгуби 27 % от богатството си заради драматичен спад на цената на акциите на компанията му ArcelorMital. Въпреки това, той остава на върха, където е от 2005 г. насам.

Сред големите печеливши са хора с акции в социални мрежи като Facebook, LinkedIn и Badoo. Една от тях е вицепрезидентката на Facebook за Европа Джоана Шийлдс, чието състояние се очаква главоломно да се увеличи след излизането на компанията на борсата.

Първите места в класацията традиционно са окупирани от хора, които по произход не са британци, но живеят в страната. Освен Митал, на второ място е руският олигарх Алишер Усманов. Трети е друг реснак – Роман Абрамович, въпреки че и неговото богатство е намаляло. Най-богатият британец е Херцогът на Уестминстър Джералд Гросвенър, който е на седмо място.

Сред хората под 30 години най-богат е 25-годишният Томас Персон, наследник на модната верига H&M. Състоянието на Томас и брат му Карл-Йохан се оценява на 700 милиона лири. Звездата от „Хари Потър“ Даниел Радклиф е на осмо място с 54 милиона лири. Певицата Адел е най-богатият млад музикант с 20 млн. лири.

  Онлайн услуги
x