Moody’s понижи рейтинга на най-големите италиански застрахователи

Рейтинговата агенция Moody’s понижи във вторник вечерта оценката на три от най-големите италиански застрахователни компании заради  рисковете, които произлизат от финансовите проблеми на италианската държава, съобщи Ройтерс. Засегнатите компании са Generali, Unipol и Allianz Spa. Освен понижението на рейтинга, прогнозата на всички е понижена към негативна.

Най-силно пострада Generali, чийто рейтинг е свален с 3 степени от А1 до Baa1. Свален е и рейтингът на френските и германските филиали на компанията.

„Понижението на Generali отразява директната изложеност на застрахователя на италианския суверенен риск, както от страна на инвестиционния портфейл, така и във връзка с бизнес профила“, се посочва в съобщение на агенцията. „Способността на Generali да споделя предстоящи загуби на активи с държателите на полици намалява с увеличаващите се инвестиционни загуби“, добавят от Moody’s. От агенцията посочват още, че компанията може да пострада още от отслабващата икономика на Италия.

Компанията притежава държавни облигации на Италия за 46 милиарда евро.

Рейтингът на Allianz Spa бе намален с две степени от А1 до А3. Оценката на Unipol пада от А3 до Baa2 и може да бъде понижена още заради покупката на застрахователната компания Fondaria, която може още да отслаби компанията.

Панижението на рейтингите на застрахователите дойде ден след като Moody’s свали оценките на 13 големи италиански баки и седмица след намаляването на суверенния рейтинг на Италия. При последващи понижения на държавния рейтинг ще последват и нови удари върху застрахователите, съобщават от Moody’s.

  Онлайн услуги
x