AIG върви към възстановяване

Американският застрахователен гигант AIG, който бе национализиран от правителството през 2008 г. срещу заплахата от фалит, се възстановява и възвръща позициите си. Компанията отчете над двойно увеличение на печалбите за първото тримесечие и планира ново изкупуване на акции от правителството, докато цените й на пазарите се повишават, съобщи Блумбърг.

AIG декларира нетни приходи от 3,2 милиарда долара за първото тримесечие, в сравнение с 1,3 милиарда миналата година. Това прави доход от 1,71 долара на акция, вместо миналогодишните 31 цента.

Добрите печалби се дължат най-вече на доброто представяне на две от застрахователните подразделения на компанията – Chartis и SunAmerica, както и на бизнеса с лизинг на самолети. Chartis отбелязва печалба от 1 милиард долара, в сравнение с 424 милиона миналата година. SunAmerica отчита ръст на оперативната печалба от 1,2 млрд. долара на 1,3 милиарда. Бизнесът с лизинг на самолети е на  плюс със 119 милиона долара. Намаляла е печалбата само на компанията за гарантиране на ипотеки United Guaranty Corp. От 14 на 8 милиона долара заради намалелите приходи от премии.

Междувременно американското правителство пусна на пазара нов пакет от акции на AIG, за да намали дяла си в компанията. В последно време подобни продажби са зачестили заради доброто представяне на акциите на застрахователя. Цената им в момента е около 32-33 долара. За да възвърне инвестираните през 2008 г. средства, правителството трябва да продаде акциите си поне по 28,72 долара. Със сегашния курс то дори ще излезе на печалба. От AIG обявиха, че смятат да изкупят обратно акции от правителството за 2 милиарда долара при предлагането.

 

  Онлайн услуги
x