$ 374 500 за първия Apple

Рядък компютър Apple 1 – първият продукт на технологичния гигант Apple, бе продаден на търг на аукционната къща „Сотбис“ за 374 500 долара, съобщи Би Би Си.

Платената сума е двойно по-голяма от очакваното и е рекордна за такъв екземпляр. Компютърът представлява всъщност платка, сглобена на ръка от съоснователя на Apple Стив Уозняк. Той не включва клавиатура, мишка и монитор. Едва около 200 такива платки са произведени в света и всичките са сглобени на ръка от Уозняк. Продуктът е пуснат на пазара през 1976 г. и тогава се е продавал за 666,66 долара. До днес са оцелели едва около 50 екземпляра от Apple 1, като едва няколко от тях все още работят. Продаденият е един от тях.

На същия търг е продадена и бележка, написана собственоръчно от покойния основател на компанията Стив Джобс през 1974 г., когато той работи за компанията Atari. Тя е продадена за 27 500 долара при очаквани около 15 000 долара. В бележката Джобс анализира продуктите на Atari и по-конкретно как може да бъде подобрена една от игрите им, за да стане по-забавна.

  Онлайн услуги
x