„Фейсбук“ пуска на пазара 25 % повече акции

Компанията „Фейсбук“ ще пусне в продажба 25 % повече акции от планираното досега заради големия интерес на инвеститорите, съобщи Би Би Си.

На първичното публично предлагане ще бъдат пуснати общо 421 милиона акции, вместо планираните 337 милиона. Цените им ще са между 34 и 38 долара. Очаква се те да донесат на компанията приходи от 18 милиарда долара. Увеличеният брой обаче няма да попречи на сегашните собственици да запазят пълния контрол върху компанията, тъй като акциите, които ще бъдат пуснати в публична продажба са малка част от общия капитал. Освен това, това са обикновени акции тип А, които дават на притежателя им право от един глас. Повечето от останалите собственици притежават акции тип Б, всяка от които дава по 10 гласа. Така само основателят Марк Цукърбърг държи около 56 % от гласовете.

Някои големи инвеститори все още гледат скептично на „Фейсбук“, но интересът към компанията остава голям. Автомобилният гигант „Дженеръл Мотърс“ обяви, че вече няма да рекламира в социалната мрежа, тъй като това е безполезно. Конкурентът „Форд“ обаче заяви, че остава в мрежата и ще развива присъствието си там.

  Онлайн услуги
x