Kолко струва сами да поемем отговорност за щетите след природно бедствие като застраховаме дома си?

Над 2000 са молбите за обезщетения след трусовете в Пернишко

Бедствието в Перник върна на дневен ред спора трябва ли държавата да помага на хора, които не са застраховали имуществото си. Над 2000 са молбите за обезщетения след труса от 5.8 по Рихтер. Екип на Новините провери колко струва сами да поемем отговорност за щетите след природно бедствие като застраховаме дома си.

Ивета Кунова е застрахователен брокер. Запознава ни с данни от миналата година, според които 98% от българите имат недвижима собственост, но едва 7% са я застраховали.

Застрахователната сума трябва да е реалната стойност на обекта, обясни брокерът. Реалната стойност се определя от няколко условия – къде се намира обектът, какво е строителството, кога е бил завършен и на кой етаж е жилището ни, ако говорим за апартамент. Ако например застраховаме нашата собственост за 50 хил. лева, за една година ще платим 75 лв. – ако застраховаме апартамент, и 85 лв., ако застраховаме къща. Тази цена включва плащане на обезщетение при пожар, природни бедствия и земетресение.

Посъветваха ни, когато решим да застраховаме дома си задължително да заявим, че искаме рискът „земетресение“ да бъде включен. Цените на този вид застраховки са различни в зависимост от това в коя земетръсна зона се намира имота ни. Застрахователите разделят територията на България на три части. В най-безопасната попадат Бургас, Варна, Видин, Смолян и Шумен. По-скъпа излиза застраховката на жилища във втората земетръсна зона – Велико Търново, Кърджали, Русе, Сливен,Стара Загора и Ямбол. Тук попада и Перник. Най-рисковите места в страната са Банско, Благоевград, Петрич, Пловдив и София.

Ивета Кунова съветва винаги да сравняваме офертите на различните застрахователи преди да сключим договор с някой от тях. Дори и договорът обаче може да ни остави без обезщетение. Рискът идва от така нареченото изискване за самоучастие на повечето застрахователи.  Застраховките „земетресение“ най-често изискват самоучастие между 2 и 5%, допълни брокерът.

Когато застрахователната сума на апартамента е 100 хил. лв., при самоучастие от 5%, тези 5000 лв са за сметка на застрахования. В тях влиза напуканата мазилка. Така в крайна сметка се оказва, че за най-скъпите апартаменти в София няма да се получат никакви обезщетения.

Репортер: Мария Цънцарова, NOVA TV

  Онлайн услуги
x