Къде плащат най-много за бензин?

 В Европа горивата са най-скъпи от целия свят

Увеличаващите се цени на горивата са проблем не само у нас. Скъпият бензин бърка все по-дълбоко в джоба на милиони хора по света и изяжда все по-голяма част от доходите им. Британското издание This Is money прави класация на държавите с най-скъп бензин в света и изчислява процента от доходите, който гражданите им плащат за гориво. Оказва се, че девет от първите десет страни се намират в Европа.

10. Белгия

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,7 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 8,7 %

Бензинът в Белгия е не само сред най-скъпите в Европа, но и в света. Благодарение на високия стандарт в страната, относителният му дял от бюджета е сравнително малък спрямо останалите най-скъпи страни. В Белгия средният месечен разполагаем доход след облагане с данъци е 2344 евро, а средните разходи за гориво – 205 евро, което прави 8,7 % от него.

9. Еритрея

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,7 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 61,1 %

Африканската държава е единствената извън Европа в класацията. Тя има дълга история от войни за независимост и срещу съседите си. Цените на горивата в страната са сред най-високите в света. Те обаче почти не засягат хората, тъй като по-голямата част от населението живее от социални помощи и няма автомобили. Все пак, малцината, които разполагат с коли, имат сериозни разходи за поддръжката и горивото им. В страната средният доход е едва 338 евро, като тези, които притежават автомобил, плащат средно 206 евро за гориво.

8. Швеция

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,71 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 7,7 %

Скандинавската държава е в съседство със страната с най-скъп бензин в света – Норвегия. Въпреки това, високите цени не тежат прекалено на бюджета на населението, където средният доход е 2662 евро на месец. Разходите за бензин излизат 7,7 %.

7. Великобритания

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,72 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 10,3 %

Британците се оплакват от най-високите данъци върху горивата, които от август ще се увеличат с още 3 %. В страната средният разход за гориво на месец е 207 евро, или 10,3 % от средния разполагаем доход.

6. Дания

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,73 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 8,1 %

Още една северноевропейска страна е сред най-скъпите за зареждане на гориво. Заради високите доходи – 2574 евро на месец, обаче перото за гориво в бюджета е 8,1 %.

5. Гърция

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,75 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 25,4 %

Гърците се оказват особено ощетени, тъй като са на челните позиции по цени на горивата, но в дъното по доходи. Цените на бензина достигат 1,75 евро за литър, докато средният доход е паднал до 834 евро.

4. Италия

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,77 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 10 %

Италианците също са закъсали с бюджета в последната година, но въпреки високите цени на горивата, относителният им дял в разходите е около 10 %.

3. Холандия

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,79 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 10 %

2. Турция

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,96 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 34,2 %

В южната ни съседка цените на горивата са значително по-високи от средните за ЕС. Въпреки че е сравнително близо до богатите на петрол арабски държави обаче, за последния месец цените на горивата в страната са отбелязали голям скок. Средният доход там е 693 евро, което прави доста висок относителен дял на разходите за гориво – 34,2 %.

1. Норвегия

Средна цена на литър безоловен бензин: 1,99 евро

Процент от доходите, който отива за гориво: 7,4 %

Цените на петрола са най-високи в Норвегия, тъй като горивата се облагат с два данъка – за движение по пътищата и за въглеродни емисии. Въпреки това, заради големия доход от 3249 евро, относителният дял на разходите е сравнително малък.

  Онлайн услуги
x