Фейсбук ни смени имейлите тайно

Интернет гигантът Фейсбук предприе поредна стъпка към затвърждаване на господстващото си положение в комуникацията между милиони хора по света. Компанията тихомълком промени профилите на 900-те си милиона потребители като в полето за e-mail адрес добави поща, завършваща на @facebook.com, вместо посочените от потребителите адреси. Това е причината всичките ви приятели вече да излизат с адрес на сървъра на социалната мрежа, а пощите, които са ползвали досега, да са скрити. Ако погледнете в собствения си профил, ще установите, че и вие сте посочили за контакт адрес за електронна поща, за чието съществуване не знаете.

По този начин Фейсбук на практика монополизира комуникацията между потребителите си и изземва трафика на всички останали имейл доставчици като Gmail, Yahoo и т.н. и принуждава потребителите си да си комуникират единствено чрез социалната мрежа. Имейлите, които се изпращат на адресите, завършващи на @facebook.com, в момента пристигат като чат съобщения в сайта. Предстои обаче пускане на отделна мейл услуга на Фейсбук. От компанията обясняват, че въвеждането на новата схема било, за да улесни потребителите и да предпази официалните им имейл адреси от нежелани „приятели” и потребители, които искат да ги използват за спам и други подобни дейности. Обяснението обаче не успокои потребителите, които се вдигнаха на бунт срещу мярката.

За щастие, нежеланата промяна в профилите не е задължителна и потребителите могат ръчно да върнат предишния си посочен адрес за контакт. В социалната мрежа и други форуми вече бе публикуван списък с инструкции как да направим това:

  1. Влезте в страницата с информация за вас – About
  2. В полето на e-mail адреса и данните за контакт изберете Edit/Редактиране
  3. Кликнете до кръгчето, най-вдясно от имейл адреса, завършващ на @facebook.com
  4. Изберете опцията „Скрит”/Hidden from timeline
  5. Кликнете до кръгчето, което се намира в реда със стария ви адрес и изберете Показване/Shown on timeline
  6. Запазете промените
  Онлайн услуги
x